Keravan lintupaikat

Klikkaa paikan nimeä ja saat esille Maanmittauslaitoksen kartan.

Savio, Myllynummen teollisuusalue

Vanhan kaatopaikan täyttömäen muodostama rikkaruohoalue, jonka reunalla on muutamia lampia. Alue sijaitsee Saviolla, kävelymatkan päässä Savion rautatieasemalta (n. 1km kaakkoon). Autolla pääsee täyttömäen tyvelle ajamalla Karhuntassuntietä kohti energialaitosta. Autolle on runsaasti pysäköintitilaa tienreunustoilla. Näennäisesti hiljaisella tiellä kulkee energialaitokselle meneviä rekkoja, mikä pitää huomioida sekä liikkuessa että auton pysäköinnissä.
Täyttömäellä voi nähdä monipuolisesti muuttomatkalla levähtäviä siemen- ja hyönteissyöjiä. Erikoisimpia ovat syksyisin havaittavat lapinkirviset, sinirinnat, kangaskiurut ja lapinsirkut. Talvella rikkaruohostossa viihtyvät tiklit ja urpiaiset. Altailla on havaittu monia keravalaisittain eksoottisia vesilintuja, kuten tukkasotka, mustakurkku-uikku ja liejukana.

Keinukallion muutontarkkailupaikka

Keinukallio entinen laskettelukeskus, jonka huippu on keinotekoisesti korotettu. Huipulta aukeaa hyvät näkymät lähes kaikkiin ilmansuuntiin, joten paikka sopii loistavasti muuton tarkkailuun. Keinukallio sijaitsee Keravan keskustasta n. 4 kilometriä kaakkoon Vanhan lahdentien ja Porvoontien risteyksessä. Autolla pääsee mäen tyvelle ajamalla Keinukalliontietä perille asti. Alue on suosittua ulkoilumaastoa, joten pysäköintitilaa on ylenpalttisesti. Huipulle vie useita eri reittejä, joista vasemmanpuoleisin eli eteläisin on suosituin (vain maitohappomasokistit menevät huipulle keskeltä rinnettä!).
Rinne ei ole muuttoreittien varrella, mutta hyvän näkyvyytensä vuoksi se on muutontarkkailijoiden suosiossa. Ylivoimaisesti harvinaisin ”Keinikseltä” nähty lintu on Suomen läpi muuttanut hanhikorppikotka.

Haukkavuoren perintömetsä

Haukkavuori on pieni vanhan metsän alue Keravan vankilan eteläpuolella. Vanhalta Lahdentieltä ei ole enää yhteyttä Haukkavuoren poluille, vaan poluille pääsee Kaskelantieltä, jossa on myös pieni parkkipaikka. Haukkavuorella laulaa peukaloisia, sirittäjiä ja joinakin vuosina myös idänuunilintu. Muutenkin metsälajisto on monipuolista.

Koukkusuo

Koukkusuon alueella Keinukallion etelä- ja itäpuolella on Sipoon puolella olevat hulevesialtaat, muutamia peltoja ja Koukkusuon ojitettu suoalue. Hulevesialtaille pääsee ulkoilureittejä pitkin. Auto kannattaa jättää Keinukallion parkkipaikalle. Altailla on nähty useita lajeja kahlaajia ja vesilintuja. Koukkusuo on lähes ainoa paikka havaita teeri Keravalla.

Vironmetsät

Vironmetsät Keravan luoteisreunalla ovat osittain luonnontilaisia metsiä. Metsäalue ulottuu Keravalta Tuusulan puolelle Tuomalanmetsään. Metsissä risteilee runsaasti polkuja, ja talvisin alueella liikkuvat retkeilijät pitävät polut kiitettävästi auki. Tuusulan puolella Pyöräkalliolla sijaitsee yksi Apuksen talviruokintapaikoista. Alueella voi havaita mm. kaikki tiaiset ja tikkalajit. Vakioasukkaita ovat käpytikka, palokärki ja harmaapäätikka. Vaivihkaa liikkuvaan pikkutikkaankin metsässä voi törmätä, syysvaellluksella ja talvisin vastaan saattaa tulla myös pohjantikka ja hyvällä tuurilla myös valkoselkätikka.  Pyitä metsässä asustaa mukavan runsaasti ja myös lehtopöllö viihtyy metsässä. Talvisia viirupöllöhavaintojakin metsästä on.

Vankilan pellot

Keravan vankilan pohjoispuolella aukeaa Keravan suurimmat peltoaukeat. Liikkuminen on kielletty vankilan pelloilla ja peltoteillä, mutta peltoaluetta voi tarkkailla vanhan Lahdentien toiselta puolelta Huhtimontien ja Hangasojan puolelta. Vankilan pelloilla pysähtyy keväisin mm. töyhtöhyyppiä.

Sompionplotti

Sompionplotti sijaitsee Sompion urheilukentän ja ulkoiluradan vieressä. Kesäisin vehreällä plotilla pesii mm. sinisorsa.