Apuksen kevätkeräys

Hyvä Apuslainen! Keräämme varoja Apuksen lintupellon vuokraan. Lintupelto sijaitsee Tuusulan Rantamossa aiempien vuosien tapaan. Pellon ala on 2–3 hehtaaria ja siihen kylvetään talvilinnuille sopiva siemenseos. Jos olet sitä mieltä, että lintupelto on hyvä ja kannatettava asia, lahjoita keräystilille vapaavalintainen summa. BirdLife Suomi on lähettänyt keräyskirjeen kaikille jäsenillemme.

Keräyskirjeessä oli eräpäivä 19.4., mutta keräystä jatketaan 20.5. saakka. Keräystilin numero on FI76 8000 1502 0958 06 (BirdLife Suomi) ja viitenumero 1410 2500 0091 1944 16

Apuksen kevätkokous

Apuksen kevätkokous pidetään 27.3.2024 klo 18–20 Järvenpää-talolla Järvenpäässä. Osoite on Hallintokatu 4, Järvenpää. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset kevätkokousasiat, jonka jälkeen Kari Degerstedt kertoo sanoin ja kuvin Saaristomerellä sijaitsevasta Jurmon lintuasemasta ja linnuista.

Löydät kokouksessa käsiteltävät dokumentit tapahtumat -sivulta eli klikkaamalla tästä.

Tervetuloa kaikki vanhat ja uudet jäsenet!

Linturetki Hangon lintuasemalle la 18.5. 2024

Apus järjestää bussiretken Hangon lintuasemalle lauantaina 18.5. 2024. Lähtö Hyvinkään rautatieasemalta klo 6.00. Järvenpääläiset noudetaan ravintola Sauhun parkkipaikalta (entinen Matkahuolto, Alankotie 1) klo 6.30. Sieltä ajamme Hankoon ja Tulliniemen luontopolun parkkipaikalle. Luontopolkua pitkin kävelemme Hangon lintuasemalle, Haliakselle, jossa  aseman opas kertoo meille Haliaksen toiminnasta ja linnuista. Kävely luontopolulla kestää noin 40 minuuttia suunta.  Takaisin autolle palaamme noin klo 11.30 ja jatkamme matkaa Neljän Tuulen tuvalle, jossa pidetään kahvitauko.  Noin klo 12.30 jatkamme Täcktomiin, jossa puolen tunnin havainnointi. Sitten takaisin Hangontielle ja kohti kotia. Hyvinkäällä olemme n. klo 17 ja Järvenpäässä puolta tuntia aiemmin. Retkelle mahtuu 25 henkeä.  Matkan hinta on 40e, joka sisältää bussikyydin ja opastuksen Haliaksella. Retken vetäjä on Kari Degerstedt. Ilmoittautumiset sähköpostitse: kari.degerstedt@gmail.com

Kevätretki Jurmon lintusaarelle

Apus järjestää yhteistyössä Luoteis-Uudenmaan yhdistyksen APLAn kanssa  linturetken Korppoon Jurmon saarelle 11.–14.4.2024. Jurmo on geologisesti ja linnustoltaan  yksi Suomen hienoimmista saarista. Jurmon tunnuslintu on merisirri, joita on saarella vielä huhtikuussakin kevään etenemisestä riippuen isojakin parvia. Ulkosaariston lajeja nähdään myös melko varmasti:  merihanhi, ruokki, riskilä, pilkkasiipi, merikihu ja isoja määriä tavallisimpia vesilintuja.  Muuttolintujakin pitäisi näkyä tuona viikonloppuna jo runsaasti. Harvinaisimmasta lajeista  voisi näyttäytyä mm. jänkäkurppa, pulmunen, lapinsirkku, vuorihemppo ja tunturikiuru. 

Yhteysalus m/s Utö lähtee Nauvon Pärnäsin satamasta torstaina 11.4. klo 13.30 ja on Jurmossa klo 17.15. Laivalla on mahdollisuus ruokailla. Laivalla pitää olla viimeistään puoli tuntia ennen lähtöaikaa.

Majoitus on Jurmo Innin tiloissa 2–3 hengen huoneissa. Hinta torstaista sunnuntaihin on 200 €, sisältäen aamiaisen pe-su, lounaan pe-su, päivällisen perjantaina ja lauantaina, iltapalan torstaina ja lauantaisaunan. Sunnuntaina 14.4. yhteysalus lähtee klo 13.30 ja on takaisin Pärnäsissä n. klo 17.30. Retkelle mahtuu 15 henkilöä.

Nauvoon on matkaa Hyvinkäältä ja Järvenpäästä n. 230 km ja ajoaika n. 4 t. Paraisten ja Nauvon välillä on lossi, joka kulkee 15 min välein ja vaikuttaa hieman ajoaikaan. Nauvoon mennään omalla autolla tai kimppakyydeillä.

Jurmossa on Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen lintuasema, jonka toimintaan pääsemme tutustumaan.

Jurmo Innin majoitustiloihin voi tutustua täällä.

Tietoa itse Jurmon saaresta. Retken oppaana toimii Kari Degerstedt.

Sitovat ilmoittautumiset ja tiedustelut sähköpostitse osoitteella kari.degerstedt@gmail.com.

Jurmon lintumatka maksetaan 5.4. 2024 mennessä Apuksen tilille: (IBAN): FI62 1029 3006 1010 82

lmoittautumalla mahdollisimman aikaisin varmistat, että mahdut mukaan.

Jäsenilta keskiviikkona 17.1.2024

Suositut, jäsenille suunnatut etäjäsenillat eli lintuhöpinät taas tulossa. Ensimmäinen Teams-tapahtuma järjestetään keskiviikkona 17.1.2024 kello 19 -20.15. Puhutaan talviruokinnasta ja esitellään yhdistyksen talviruokintapaikkoja. Miten huolehtia ruokintapaikan puhtaudesta, turvallisuudesta ja lintujen hyvinvoinnista?

Linkki tapahtumaan löytyy Facebookista (Apus-foorumi) ja WhatsAppista (WhatsApus)

Lisää lintuhöpinöitä tulossa 7.2. ja 6.3.

Pihabongaus 27.-28.1.2024

BirdLifen Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna, seuraavan kerran 27.–28.1.2024. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 19. kerran. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso tohtori Jenni Haukio.

Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa, eikä kyseessä ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennainen. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

BirdLifen sivuilta löydät aiempien vuosien tulokset sekä tapahtumaan liittyvää materiaalia.

Osallistumisohjeet lyhyesti
 • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 27. tai sunnuntaina 28. tammikuuta.
 • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
 • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
 • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 2.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
 • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Miltä näytti lintuharrastus vuonna 2023?

BirdLife Suomi täytti viime vuonna 50 vuotta. Sen kunniaksi kutsumme kaikki osallistumaan kuvakeräykseen. Kuvia voi lähettää 15.1. asti.

Nyt ei etsitä kuvia linnuista, vaan lintuharrastuksesta. Muistele tärkeitä hetkiä lintuharrastuksen parissa vuoden 2023 aikana ja lähetä kuvia harrastuksen eri osa-alueista eri vuodenaikoina. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Mitä tapahtui lintuharrastuksessa lokakuussa 2023? Lokakuisia kuvia on galleriassa yhä kaikkein vähiten.

Entä kuvat lintuasemilta, löytyisikö? Pönttöbongaus, jäikö kuvamuistoja? Kaikenlaiset kuvat erilaisista tavoista harrastaa lintuja ovat tervetulleita. Talviruokinta, rengastus, pöntötys, muutonseuranta… mitä vielä?

Lähetä kuvasi – ja ihastele muiden otoksia – http://www.birdlife.fi/juhlagalleria

Itsenäisyyspäivän pinnarallin tulokset

IP-pinnaralli rallattiin kipakassa pakkasessa, mutta muuten upeassa
talvisäässä. Yhteensä havaittiin 11 joukkueen voimin 52 lajia, mm.
kaksi kuningaskalastajaa (Lohjalla ja Karkkilassa), pähkinänakkeli
(Lohjalla) ja helmipöllö Hyvinkäällä. Autosarjan voiton vei
”Mäntsälä Mielessäin” -joukkue (Jukka Laiho & Petri Sola) 34
lajilla. Ekosarjan paras oli tuikeassa pakkasessa 23 km fillaroineet
”Eväsretkeilijät” tuoreen puheenjohtajan, Juha Honkalan kipparoimana.
He havaitsivat 28 lajia. Kaikkiaan porukaa oli liikenteessä 21 henkeä,
joista 12 apuslaisia seitsemässä joukkueessa.

IP-pinnaralli 6.12.2023 tulokset (Ässät tarkoittaa joukkueen
havainneen ainoana ryhmänä ko. lajin:

Autosarja:
 1. Mäntsälä mielessäin: Jukka Laiho, Petri Sola (Apus), Mäntsälä,
  34 lajia. Ässät: pohjantikka, varpushaukka, räkättirastas
 2. DeSi: Kari Degerstedt, Jari Siven (Apus) Hyvinkää, 32 lajia.
  Ässät: helmipöllö, varpuspöllö, tundraurpiainen
 3. Team Lädö: Petri Lehto (Hakki) Lohja, 30 lajia. Ässät:
  kalalokki, lehtopöllö, pähkinänakkeli
 4. Apla 1: Jari Enström, Aino ja Kimmo Lamminpää, Päivi Laari
  (Apla) Karkkila-Vihti, 30 lajia
 5. Vanhat Kävyt: Heikki Holmström, Reijo Korvenpää (Apus)
  Järvenpää, Tuusula, 26 lajia. Ässät: hemppo, käpylintulaji
 6. Apla 2: Juha Eronen, Sanna Hilska, Pertti Kumaja (Apla) Karkkila,
  Vihti 26 lajia
Ekosarja:
 1. Eväsretkeilijät: Juha Honkala, Sini-Maaria Tuomivaara (Apus)
  Järvenpää, Tuusula, 28 lajia. Ässät: valkoselkätikka
 2. Olli-team: Olli Puustinen (Apus), Mäntsälä, 19 lajia
 3. Lehmusvaara: Irma Lehmusvaara (Apla) Vihti, 13 lajia
 4. Erakkotiimi: Aimo Tiilikainen (Apus), Tuusula, 11 lajia
 5. Niemelät: Siru ja Tuomas Niemelä (Apus) Kerava, 9 lajia

Opettaja tai muu kasvatusalan ammattilainen:

haluatko auttaa BirdLifea kehittämään tarjontaansa opettajille?

Aiomme perustaa BirdLife Suomen opettajapaneelin, joka pääsee vaikuttamaan ympäristökasvatusmateriaaleihimme ja -tapahtumiimme.

Paneeli toimisi mahdollisimman matalan kynnyksen viestiryhmänä (esimerkiksi sähköpostilista), jonka kautta osallistujien on helppo halutessaan kommentoida esittämiämme kysymyksiä materiaaleista, tapahtumista tai viestinnästä.

Esimerkiksi:
* ”miten tämä tapahtuma voisi toimia varhaiskasvatuksessa”
* ”miten tästä asiasta kannattaisi viestiä yläkouluille”
* ”minkälaista materiaalia kaipaisitte alakouluihin tästä aiheesta”
jne.

Ryhmän toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin sinulle sopii.

Kutsumme mukaan kasvatusalan ammattilaisia. Sinun ei tarvitse olla lintuguru – riittää, että olet kiinnostunut linnuista, luonnosta ja ympäristökasvatuksesta, ja haluat auttaa meitä kehittämään tarjontaamme käyttäjien toiveiden mukaiseksi.

Jos olet kiinnostunut, lähetä sähköpostia: järjestökoordinaattori Inka Plit, inka.plit@birdlife.fi. Voit jakaa kutsua myös mahdollisesti kiinnostuneille tuttavillesi.

Tervetuloa!

t. Inka Plit 🙂

P.S. Katso täältä infopaketti BirdLifen tarjonnasta opettajille ja kasvattajille tänä lukuvuonna:
https://birdlife.creamailer.fi/email/64d0b792890fd?u=94dG5JCb9GlTyKQHPnq

Kuvassa käpytikka, jonka on kuvannut Jyrki Laaksonen

Itsenäisyyspäivän pinnaralli 6.12.2023

Apuksen perinteinen joulukuun tapahtuma, itsenäisyyspäivän pinnaralli eli lyhyesti ja ytimekkäästi IP-ralli, kisaillaan jälleen keskiviikkona 6.12.2023. IP-rallissa on tarkoitus nähdä mahdollisimman monta lintulajia kisan aikana. Ralliin voi osallistua yksin tai max 5 henkilön joukkueena joko autoillen tai mieluimmin ekosarjassa (liikkuminen pelkästään lihasvoimin). Kilpailualueena on koko Apuksen toimialue. Kilpailuaika on klo 06-15, mutta retkeillä voi lyhyemmänkin aikaa. Eikä kauas kotoa ole pakko lähteä, myös pienellä alueella liikkuen voi saavuttaa hyvän lajilistan, esim. seuraamalla aamulla kotipihan ruokinnalla kävijöitä ja sitten tehdä reippaan kävelyretken jollekin hyvällä lintupaikalle, josta saa lisää lajeja.

Kaikkien joukkueiden on lähetettävä joukkueen pinnalista lyhyine kommentteineen rallipäivän kulusta rallin vetäjälle (kari.degerstedt@gmail.com) klo 16 mennessä. Pinnalista ilmoitetaan rallilomakkeen muodossa (peruslajit + huutolajit). Ilmoittakaa myös tieto Karille (vaikka tekstarilla p. 045 233 0954) keitä on lähdössä ulkoilemaan, niin pysytään vähän tilanteen tasalla.

Varsinaista purkutilaisuutta ei järjestetä, koska porukka ei niihin enää rallin jälkeen ole jaksanut osallistua. Lähetän tulokset kuitenkin sähköpostina osallistuja joukkueille ja julkaisen ne Apus-foorumilla.  .
IP-rallin säännöt:

 • Kisa-aika on 6.12.2023 klo 06.00 – 15.00 ja rallialuetta ovat Apuksen toimialueen kuusi kuntaa eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula. Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa. Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisee ässien määrä (laji, jota mikään muu joukkue ei ole havainnut).
 • Joukkueen koko on 1 – 5 hlöä. Enemmän kuin puolen joukkueen jäsenistä on havaittava lajit.
 • Näin kalliin polttoaineen ja ilmastonmuutoksen uhatessa suositellaan ekosarjassa kisaamista, jossa liikkuminen on sallittua vain lihasvoimin.
 • Lajilleen määrittämättä jäänyt, mutta tiettyyn lajipariin tai lajiryhmään rajattu havainto voidaan hyväksyä pinnaksi, mikäli joukkueella ei ole lajina muita ko. lajiryhmän lajeja. (esim. käpylintulaji lasketaan, jos määritettyjä käpylintuja ei ole havaittu).
 • Rallin aikana tulee noudattaa normaalia lintuja, luontoa ja ihmisiä kunnioittavaa retkeilytapaa ja rallin vuoksi poikkeavan häiriön aiheuttaminen on kielletty. Atrapit ja valolaitteet ovat kiellettyjä, mutta viheltäminen ym. sallittua. Näin Corona-aikana kannattaa edelleen noudattaa myös yleisiä corona-ohjeita ja flunssaisena ei kannata ralliin osallistua. Lisämausteena on haastettu mukaan kisaan myös sisämaan naapuriyhdistykset Apla ja Hakki, jotka kisaavat omilla alueillaan