Apuksen kesäekopinnakisa 2024

Kesäretkeilyn aktivoimiseksi Apus järjesti kuluneena kesänä ekopinnakisan, jossa kisa-alueena oli koko Apuksen toimialue. 

Kisassa on tarkoitus havaita Apuksen  toimialueella mahdollisimman monta lintulajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.6.–31.7. välisenä aikana. Tavoitteena on kannustaa jäseniä ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä oman terveyden ja ilmaston hyväksi. Sekä tehostaa Atlas-retkeilyä eli kirjaa ylös myös kaikki pesintään viittaavat havainnot pesimävarmuusindekseineen joko Tiira-lintuhavaintotietokantaan tai Luomuksen Laji.fi -tietokantaan.

Kisaan osallistuvat harrastajat kilpailevat perinteisin ekopinnasäännöin. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin innostuisi osallistumaan kisaan, säännöissä hyväksytään myös  sähköavusteisen polkupyörän käyttö, koska silläkin joutuu polkemaan ja kunto kohenee.

Leikkimielisen kisan  voittaja oli  Tarja Mäenpää Järvenpäästä 114 lajilla. Tarjan ässiä, lajeja, joita muut eivät ekona  havainneet,  olivat kyhmyjoutsen, lapasorsa, mustakurkku-uikku, kapustarinta ja rastaskerttunen. Hopealle tuli Kari Degerstedt Hyvinkäältä 106 lajilla ja pronssille Jirka  Lahtinen Järvenpäästä 105 lajilla. Jirka johti kisaa aluksi, mutta tyytyi lopuksi kolmanteen sijaan. Kisaan osallistui yhteensä 15 lintuharrastajaa ja lajeja nähtiin yhteensä 128.  Voittoisa Tarja palkitaan Lasse J. Laineen ”Suomen Linnut- havaintokirjalla”. Kaikkien osallistujien kesken arvotun ”Suomen lintujen lajiluettelon” voitti Timo T. Salminen Hyvinkäältä.

Seuraavassa kisan kymmenen kärjessä lista:

Ekopinnakisan tulokset

  1. Tarja Mäenpää,  Järvenpään keskusta, 114 lajia
  2. Kari Degerstedt, Hyvinkää, Mustamännistö, 106 lajia
  3. Jirka Lahtinen,  Järvenpää, Pöytäalho, 105 lajia
  4. Ritva Nurmi, Hyvinkää, Kirkkari, 102 lajia
  5. Kimmo Vähäjylkkä, Nurmijärvi, Rajamäki 85 lajia
  6. Siru Niemelä, Kerava, Jokivarsi, 84 lajia
  7. Tuomas Niemelä, Kerava, Jokivarsi, 79 lajia
  8. Sisko Mikkonen, Tuusula, Riihikallio, 74 lajia
  9. Timo T. Salminen, Hyvinkää, Veikkari, 69 lajia
  10. Reijo Mikkonen, Tuusula Riihikallio, 64 lajia

Kuvassa Jokelan mustukurkku-uikkuja (kuva: Jyrki Laaksonen)

Itsenäisyyspäivän merisirriretki Korppoon Jurmoon 5.-8.12.2024

Apus järjestää Itsenäisyyspäiväviikonloppuna 5.-8.12.2024 perinteisen merisirriretken Korppoon Jurmon upealle saarelle. Yhteysalus M/S Utö lähtee Nauvon Pärnäsista torstaina 5.12. 2024 klo 13.30 ja matkaan lähdetään omnilla autoilla ja kimppakyydeillä torstaiaamuna. Paluu sunnuntaina 8.12. Jurmosta klo 13 ja Nauvossa ollaan noin klo 16.40. 

 Jurmo on geologisesti yksi Suomen upeimmista saarista. Valtavat hiekkasärkät, kiveliöt ja nummet yhdistettynä ulkosaariston upeaan valoon tekevät kävijään pysyvän vaikutuksen ja useimmista kävijöistä on tullut ikuisia Jurmo-faneja heti ensi käynnillä.  Jurmon tunnuslintu on merisirri, joita on saarella  talvella jopa satoja.  Viime vuosina on Jurmossa  Itsenäisyyspäivän  tienoilla havaittu merisirrien lisäksi mm.  kuikka, kaakkuri,  merimetso, lapasotka, tavi,  harmaasorsa, mustalintu, pilkkasiipi, tuulihaukka, sinisuohaukka, ruokki, riskilä, pikkulokki, suopöllö, tunturikiuru,  rautiainen, luotokirvinen, niittykirvinen, tulipäähippiäinen ja pulmunen. Aika hyviä Itsenäisyyspäivän ja joulukuun pinnoja meille sisämaan harrastajille.

Retken hinta on 190 €, joka sisältää majoituksen 5 hengen mökissä, Pigamurjussa ja lintuasemalla, täysihoidon  sekä opastuksen ja matkanjohtajan palvelut. Täysihoito kattaa aamiaisen pe- su, lounaan Jurmo Innissä perjantaina ja lauantaina sekä päivällisen perjantaina ja lauantaina, iltapalan torstaina ja lauantaisaunan. Sunnuntaina 10.12. yhteysalus lähtee Jurmosta klo 13.00 ja on takaisin Pärnäsissä n. klo 16.40. Retkelle mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta henkilöä. Mukaan voivat ilmoittautua myös Aplan, Hakin ja BL-Kanta-Hämeen sekä Tringan jäsenet.  Retken vetäjä on Kari Degerstedt. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostilla: kari.degerstedt@gmail.com tai tekstiviestillä 045 233 09554. Retkelle ilmoittautuneille lähetetään reilu viikkoa ennen lähtöä retkikirje, jossa maksuohje ja sekä lisäinformaatiota varusteista yms.  

Nauvoon on matkaa Hyvinkäältä ja Järvenpäästä n. 230 km ja ajoaika n. 4 t. ja Pärnäisten satamassa pitää olla viimeistään klo 13.00. Paraisten ja Nauvon välillä on lossi, joka kulkee 15-30 min välein.

Lisätietoa Jurmosta ja majoitustiloista:

Pigamurju

Jurmon lintuasema

Kuvagalleria

Talkoot Seittelin lokkisaarilla

Parannamme naurulokkien ja kalatiirojen pesimäoloja Tuusulan Seittelin Lokkisaarilla lauantaina 12.10.2024 klo 9 – 14 raivaustalkoin, aiempien vuosien tapaan.

Keräämme käsin ja haravoiden raivaussahalla leikattua ruokoa ja rikkakasvia kekoihin. Varusteiksi työvaatteet ja kumisaappaat. Jos sinulla on piikkiharava, ota mukaan. Apuksella on sekalainen valikoima haravia, mutta oma saattaa olla Apuksen haravaa parempi!

Siirrymme Seittelin pumppukopilta saarille soutuveneillä. 

Apus tarjoaa talkooväelle eväät. Oma retkituoli saattaa olla mukava varuste tauon aikana.

Jos tiedät tulevasi, ilmoittaudu tekstiviestillä Juhalle 050-3505170 tai sähköpostilla apus@apus-birdlife.fi, niin osaamme varautua riittävin eväin.

Tavataan Seittelin pumppukopilla klo 9! Paikalle voi tulla ilmoittautumattakin.

Saapuminen: Google Maps: Paijalantie 357, 04300 Tuusula

Aja tilustien päähän P-paikalle.

EuroBirdwatchissa nautitaan luonnosta ja muuttolinnuista

Tulevana viikonloppuna 5.-6.10. Suomessa ja kymmenissä muissa Euroopan maissa seurataan lintujen syysmuuttoa osana BirdLifen EuroBirdwatch-tapahtumaa. Euroopan suurin lintutapahtuma on järjestetty lokakuun alussa vuodesta 1993 lähtien.

EuroBirdwatch-tapahtumalla halutaan kiinnittää huomiota muuttolintujen suojeluun. Muuttolinnut kohtaavat matkallaan monia vaaroja, joista suurimpia ovat ilmastonmuutos, tehostunut maankäyttö sekä laiton metsästys. BirdLifen tavoite on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen niin pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla kuin talvehtimisalueillakin.

BirdLife kannustaa viettämään syksyistä viikonloppua nauttien luonnosta ja muuttolinnuista. Viikonloppuna eri puolilla maata järjestetään kymmeniä linturetkiä tai opastettua muutonseurantaa.

Suurin osa muuttolinnuistamme on lähtenyt, mutta viime päivinä on muuttanut runsaasti esimerkiksi sepelkyyhkyjä, kiuruja, peippoja ja järripeippoja. Lokakuun alku on edelleen erinomaista aikaa ulkoilulle ja lintujen havainnoinnille.

Lisätietoja löydät BirdLifen sivuilta.

Tunnistussovelluksilla tehdyt lintuhavainnot

Myös Tiiran aineistossa näkyy enenevissä määrin luontoharrastuksen 
kasvava trendi, lajien määrittäminen tunnistussovellusten avulla. 
Yleisesti käytettyjä sovelluksia ovat esimerkiksi Merlin Bird ID, 
Muuttolintujen kevät ja Google Lens. Vaikka sovellusten tarkkuus on 
parantunut, niiden käyttöön liittyy edelleen epävarmuuksia. Sovellukset 
eivät esimerkiksi osaa aina arvioida sitä, onko havainto paikkaan tai 
ajankohtaan nähden realistinen.

Havaintoaineiston laadun varmistamiseksi BirdLife suosittelee, että 
tunnistussovelluksilla tehtyjen poikkeuksellisten havaintojen 
lajinmääritys varmistetaan myös muilla keinoin ennen Tiiraan 
tallentamista. Havainnosta saadut ääni- tai kuvanäytteet voi toimittaa 
esimerkiksi kokeneemmalle harrastajalle tai yhdistyskäyttäjille 
varmistettavaksi. Myös sosiaalisen median ryhmiä, joissa 
lintuharrastajat auttavat tunnistuksessa, on runsaasti.

Jos jostakin syystä ei pysty varmistuttamaan tietoja ja haluaa kirjata 
havainnon Tiiraan, tulee havainnon lisätietoihin kirjata, että tunnistus 
on tapahtunut sovelluksen avulla ja jos mahdollista liittämään 
havaintoon äänitteen tai kuvan, minkä perusteella tunnistus on tehty.

Aiheesta löytyy myös tuore nettisivu

Terveisin

Aapo Salmela, BirdLife Suomi

Kukkulan kuninkuus selvällä voitolla Tuusulan Kulomäkeen

Perinteikäs Kukkulan-kuningas-kisa käytiin tänään 15.9.2024 klo 9–13 viiden kukkulan kesken. Sää suosi kisaa, sillä sateet olivat ohi, sumua ei ollut ja linnut olivat kevyen tuulisessa säässä mukavasti liikkeellä. Tässä Apuksen omassa kisassa ei jaeta materiaalisia palkintoja, sillä voitosta ja muistakin sijoista saatu maine, kunnia ja mielihyvä ovat ylivertaisia palkintoja, joita joka syksy tavoittelee useampi joukkue. 

Tulokset:

  1. Tuusulan Kulomäki, joukkue: Pekka Toiminen, Mika Lätti, Veli-Pekka Rannila. 14 lajia
    • harmaalokki, sirosuohaukka, valkoposkihanhi, harmaahaikara, korppi, ruskosuohaukka, kanahaukka, hiirihaukka, kurki, mehiläishaukka, muuttohaukka, merimetso, sinisuohaukka, kalasääski
  2. Järvenpään täyttömäki (entinen kaatopaikka), joukkue: Kyllä kelpasi ja sitähän piisasi eli Jirka Lahtinen, Kimmo Vähäjylkkä, Keijo Heinunen, Mika Ylinen. 12 lajia
    • harmaalokki, korppi, kanahaukka, kalalokki, harmaahanhilaji, hiirihaukka, kalasääski, ruskosuohaukka, laulujoutsen, kurki, mehiläishaukka, harmaahaikara
  3. Mäntsälän Isojärven Sileäkallio, joukkue: Sileäkallion sliipparit eli Markku Luukkonen, Olli Puustinen, Petri Sola, Matti Laine, Noora Laine, Sini Laine, Jaan Myöhänen. 11 lajia
    • kalalokki, sepelhanhi, mehiläishaukka, kuikka, kalasääski, hiirihaukka, laulujoutsen, sinisuohaukka, merikotka, korppi, ruskosuohaukka
  4. Tuusulan Rantamo, joukkue: Pertti Purhonen. 9 lajia
    • laulujoutsen, harmaahaikara, merikotka, ruskosuohaukka, hiirihaukka, piekana, kurki, korppi, harmaahanhilaji
  5. Hyvinkään Kulomäki, joukkue HyLy: Kari Degerstedt, Tuija Lahtinen, Jari Siven, Seppo Tuominen, Eero Vilpas. 6 lajia
    • korppi, ruskosuohaukka, kalasääski, hiirihaukka, mehiläishaukka ja harmaalokki

Kuvassa voitokas Tuusulan Kulomäki (kuva: Pekka Toiminen)

Kukkulan kuningas -kisa sunnuntaina 15.9.2024

Syyskuun puolivälissä on jälleen Apuksen perinteisen Kukkulan kuningas-kisan, eli Isojen lintujen muutonseurantakisan aika.

Kukkuloiden kuninkuudesta kamppaillaan Apuksen alueen muutonseurantapaikoilla, jotka ovat ympäristöään selvästi korkeampia kukkuloita (lintutornit yms. eivät kelpaa). Kisassa hyväksyttäviä lajeja ovat kaikki taivasta vasten lennossa nähdyt siipien kärkiväliltään yli metrin kokoiset linnut. Kisajoukkueen kokoa ei ole rajoitettu eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Eniten isoja lintulajeja nähnyt apuslaisten joukkue/paikka voittaa.

Perinteisiä kisapaikkoja Apuksen alueella ovat:

  • Tuusula, Kulomäki
  • Tuusula, Rantamo
  • Järvenpää, ex-kaatopaikan mäki
  • Hyvinkää, Kulomäki
  • Mäntsälä, Hevoshaka
  • Mäntsälä, Sulkava
  • Nurmijärvi, Tornimäki
  • Nurmijärvi, Pitkämäki
  • Kerava, Keinukallio

Kisan säännöt ovat pysyneet suurin piirtein samoina kisan alusta lähtien:

  • Havaintoaika klo 9-13
  • Eniten lajeja nähnyt apuslaisten joukkue/paikka voittaa (ei-jäsenet ovat tervetulleita mukaan)
  • Joukkueen kokoa ei ole rajoitettu
  • Vain isot linnut lasketaan = siipien kärkiväli yli 100 cm, eli varista isommat linnut (varis ei siis kelpaa, mitat Lintuoppaan (Lars Svensson ym.) mukaan.)
  • Linnut pitää nähdä lennossa taivasta vasten
  • Paikka on muutonseurantapaikkana tunnettu ympäristöään selvästi korkeampi kukkula (tornit yms. eivät kelpaa)

Kisajoukkueet voivat ilmoittautua Juhalle sähköpostilla osoitteeseen honkala.juha(at)gmail.com. Ilmoitathan joukkueen nimen, kisapaikan ja osallistujat.

Linturetki Jurmon saarelle 10.10. – 13.10.2024

Apus järjestää linturetken Korppoon Jurmon saarelle 10. – 13.10. 2024. Jurmo on geologisesti yksi Suomen kauneimmista saarista. Jurmon tunnuslintu on merisirri, joita on saarella lokakuusta alkaen  joskus jopa satoja. Ko. viikonloppu on myös syyskauden parasta harvinaisuuksien aikaa. Aikaisempina vuosina on havaittu tuona ajankohtana mm.  muuttohaukka, arosuohaukka, aroharmaalokki, leveäpyrstökihu,  keräkurmitsa, lapinkirvinen,  tulipäähippiäinen, taigauunilintu ja hippiäisuunilintu. Kahlaajista voidaan havaita esim. jänkäkurppia ja tundrakurmitsoja. Petolinnuista ovat usein saarella paikallisina sinisuohaukka, hiirihaukka, piekana, tuuli- ja muuttohaukka. Hiiripöllö on paikalla lähes joka syksy. Siis mitä mainioin lintupaikka lokakuussa!

Retken hinta on 220 €, joka sisältää majoituksen ja täysihoidon Jurmo Innissä sekä opastuksen ja matkanjohtajan palvelut. Täysihoito kattaa aamiaisen pe- su, lounaan perjantaina ja lauantaina sekä päivällisen perjantaina ja lauantaina, iltapalan torstaina ja lauantaisaunan. Sunnuntaina 13.10. yhteysalus lähtee Jurmosta klo 13.00 ja on takaisin Pärnäsissä n. klo 17.00. Retkelle mahtuu 15 henkilöä. Retken vetäjä on Kari Degerstedt. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostilla: kari.degerstedt@gmail.com tai tekstiviestillä 045 233 09554. 

Nauvoon on matkaa Hyvinkäältä ja Järvenpäästä n. 230 km ja ajoaika n. 4 t. Paraisten ja Nauvon välillä on lossi, joka kulkee 15 min välein ja vaikuttaa hieman ajoaikaan. Nauvoon mennään omalla autolla tai kimppakyydeillä.

Jurmossa on Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen lintuasema, jonka toimintaan pääsemme tutustumaan.

Jurmo Innin majoitustiloihin voi tutustua täällä.

Tuulihaukka (kuva: Jyrki Laaksonen)

Syysretki Kristiinankaupungin Skaftungiin  4.-6.10.2024

Apus tekee linturetken Kristiinankaupungin Skaftungiin yhteistyössä Birdlife Kanta-Hämeen kanssa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Skaftung on eräs Suomen parhaista paikoista  havainnoida lintujen syysmuuttoa. Parhaina muuttopäivinä  voi paikalla nähdä tuhansia muuttavia kurkia ja sepelkyyhkyjä sekä satoja petoja matkaamassa kohti etelää.  Säätilan mukaan retkeillään alueen lähisaarissa ja järvillä. Viime syksyn vastaavalla retkellä näimme mm.  muuttohaukan, pähkinähakkeja, 23 lyhytnokkahanhea, 12 jalohaikaraa, tundrakurmitsoja, isosirrejä ja yli 200 suosirriä. Siis aivan mahtava lintupaikka! 

Alustava ohjelma:

Aloitus perjantaina klo 18.  Kun kaikki ovat saapuneet, käydään iltaretkellä joko tornilla tai Hamnfjärdenillä  iltaruoka ja sauna 19.30 jälkeen. 

Lauantai: Aamiaisen jälkeen saariretki koko päiväksi.  Lounas  ja kahvit saaressa.  Saarina ilmeisesti Trutklobbarna ja Domarkobban tai Ljusgrund / Trutklobbarna.   Paluu illaksi Jonnsborgiin, ruokailu, havaintojen keruu ja sauna.

Sunnuntai: Aamiaisen jälkeen saariretki aamupäiväksi säätilan tai toiveiden mukaan. Lounas Jonnborgissa klo 13. Kerätään havainnot ja lähdetään kohti kotia. 

Lähdemme Skaftungiin perjantaina 4.10.2024  klo 14 ja retki päättyy sunnuntaina 6.10. iltapäivällä. Kotona ollaan illansuussa noin klo 18-19. Majapaikkaan Siipyyhyn on matkaa Hyvinkäältä ja Järvenpäästä  320-340 km (ajoaika noin  3t 40 min),  Hämeenlinnasta  270 km (ajoaika 3 tuntia). Retkelle mennään omilla autoilla ja mahdollisuuksien mukaan kimppakyydeillä. Paikanpäällä Siipyyssä meillä on käytössä myös Korhosen 9 hengen Transit pikkubussi sekä veneitä saariin menoa varten.  

Majoitus Jonnsborgin leirikeskuksen mökeissä. Omat vuodevaatteet ja pyyhe mukaan. Retken hinta on 300 € per henkilö. Hintaan kuuluu majoitus, täysihoito, venekuljetukset saariin  ja opastus. Paikallisena oppaana toimii Kari Korhonen Skaftung Naturesta  Retkelle mahtuu 20 henkeä.  Retken yhdyshenkilö ja vetäjä on Kari Degerstedt.  Sitovat ilmoittautumiset sähköpostilla: kari.degerstedt@gmail.com tai tekstiviestillä: 045 233 0954. Ilmoittautuneille lähetetään retkikirje  viikkoa ennen  retkiviikonloppua. Tervetuloa retkeilemään Kristiinankaupungin hienoon saaristoon!

Jalohaikara (kuva: Jyrki Laaksonen)

Valkoposkihanhien laskenta 31.8. – 1.9.

Valtakunnallinen Suomessa pesivien valkoposkihanhien syyskannan laskenta tehdään tulevana viikonloppuna 31.8.-1.9. Syyslaskennalla on seurattu lajin pesimäkannan kehitystä jo vuodesta 2008 lähtien, ja kattavaa aikasarjaa on mielenkiintoista jatkaa.

Lintuharrastajien toivotaan jälleen laskevan viikonloppuna havaitsemansa valkoposkihanhet ja ilmoittavan havainnot Tiiraan mahdollisimman tarkoin tiedoin (havainnon kellonaika, lintujen mahdollinen poistuminen/saapuminen ym.). Toivottavaa on myös retkeilyn kohdistaminen valkoposkihanhien suosimille paikoille, kuten pelloille ja merenlahdille.

Tarkemmat laskenta- ja havaintojen ilmoitusohjeet sekä tietoja aiempien vuosien kannankehityksestä löytyy BirdLifen verkkosivuilta:

https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/tulokaslajit/valkoposkihanhi/valkoposkihanhilaskennat/