Apuksen lintupöntöissä hurja 100 % käyttöaste

Apus osallistui talven aikana BirdLifen 100 pönttöä-haasteeseen, jossa sitouduimme viemään 100 pönttöä maastoon lintujen asuntopulaa helpottamaan. BirdLife puolestaan lahjoitti yhdistyksellemme 10 € / maastoon viety pönttö. BirdLife oli saanut varat lahjoituksena tukijoilta tätä tarkoitusta varten.

Maastoon vietiin 94 pikkulinnunpönttöä, 20 telkän/lehtopöllön pönttöä ja kolme kottaraispönttöä.

Pikkulinnun pönttöihin kohdistui kesäkuun pesätarkastuksissa erityinen mielenkiinto, sillä Nurmijärvelle ja Tuusulaan luotiin pönttölinjoja nuoriin kasvatusmetsiin, joissa ei ollut lainkaan kolopuita. Pönttöjä sijoitettiin rinnan korkeudelle, ja noin 50 m välein. Pesätarkastusten yhteydessä rengastettiin poikasia (rengastajilla on lupa vierailla lintujen pesillä). 

Yllätys oli suuri, sillä Nurmijärvellä ja Tuusulassa tarkastetuista 41 pöntöstä joka ainoa oli asuttu! Näin korkeaa käyttöastetta ei olisi mitenkään osannut etukäteen ennustaa. Korkea käyttöaste kertoo aivan suoraan nuorten metsien kolopuupulasta. Kesäkuun alun tarkastuksissa osa tiaispoikueista oli jo pesäpöntön jättänyt, mutta jäljellä olevat poikueet olivat suuria ja terveitä. Kirjosiepon pöntöissä oli yleisesti 7 munaa tai poikasta, mikä on hyvä määrä. Alkukesän olosuhteet näyttävät suosineen pönttöpesijöitä.

Apus toivottaa kaikille oikein hyvää juhannusta!

Teksti: Juha Honkala. Kuvien pöntöt rakensi Markku Tiirakari.

Linnunpönttöjä ja niiden asukkeja tarkkaillaan viikonloppuna

Pönttöbongaus järjestetään ensi viikonloppuna 7.-8.6. BirdLife Suomen tapahtumassa kerätään havaintoja pönttölinnuista ja niiden pesinnästä.

Pönttöbongauksessa selvitetään, kuinka paljon lintuja pesii linnunpöntöissä tänä vuonna ja miten lintujen pesintä on edennyt. Pönttöbongaukseen voi osallistua ilmoittamalla BirdLifelle, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt.

Pönttölintuja on kuitenkin tarkkailtava niitä häiritsemättä. Pönttöihin ei siis pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata.

Pönttöbongauksen havainnoilla saadaan tietoa pönttölintujen pesimäkantojen muutoksista, pesintöjen onnistumisesta ja niiden ajoittumisesta eri puolilla maata. Oletuksena on, että tämän vuoden pesinnöistä osa on odotetussa aikataulussa tai jopa aikaisessa, mutta toukokuun kylmä jakso on saattanut viivästyttää joidenkin lajien pesintöjä.

Pönttöbongaus on järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Viime vuonna havaintoja kertyi noin 4 200 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 35 000 pöntön tiedot.

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pönttöbongauksen tuloksia voi seurata tapahtuman verkkosivuilla.

Osallistumisohjeet

Pönttöbongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Havaintopaikka voi olla esimerkiksi piha, tontti tai kesämökki. Pönttöbongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

Havainnot ilmoitetaan BirdLifelle verkkolomakkeella. Lomakkeella pyydetään tiedot muun muassa tarkkailupaikalla olevista linnunpöntöistä ja niissä havaituista pesinnöistä. Lomake ja tarkemmat ilmoitusohjeet löytyvät osoitteesta www.ponttobongaus.fi

Havaitsemasi pönttöpesinnät voit ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi / Pönttöbongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Merkitse korttiin lisäksi osoitteesi ja tarkkailupaikan osoite.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan viimeistään sunnuntaina 15.6.

(Naakka: kuva Ari Ahlfors)

Valtakunnallisen lintuatlashankkeen viimeinen vuosi on käynnissä

Apuksen viidestätoista (15) lintuatlasruudusta neljä on selvitetty erinomaisesti, viisi hyvin ja kuusi tyydyttävästi. Lintuatlasruutu on kooltaan 10 x 10 km. Lintuatlashankkeessa koetamme selvittää kunkin ruudun pesimälajiston niin hyvin kuin mahdollista. Pesimälajistoa selvitettäessä ei ole välttämätöntä löytää linnun pesää, vaan linnun pysyvä oleskelu alueella esim. laulaen viittaa lajin mahdolliseen pesintään. Nyt, viimeisenä lintuatlasvuonna on mahdollista parantaa vain tyydyttävästi tutkittujen lintuatlasruutujemme selvitysastetta löytämällä puuttuvia lajeja tai parantamalla havaittujen lajien pesimisvarmuutta kuvaavaa lukua. Pesimisvarmuutta kuvaavat luvut löytyvät Tiirasta, jossa niitä on käytettävä havaintoja ilmoitettaessa. Huomaathan, että ruokaa kantava emolintu viittaa aina pesintään!

Tänä vuonna meille apuslaisille erityisen tärkeitä atlasruutuja ovat:

670:337 Nurmijärvi, Perttula – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. uuttukyyhkystä, käestä, harmaapäätikasta, metsäkirvisestä, peukaloisesta, rautiaisesta, satakielestä, kulorastaasta, sirittäjästä, kuusi- töyhtö- ja hömötiaisesta ja hippiäisestä.

670:338 Nurmijärvi, Rusutjärvi – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. lehtokurpasta, kalatiirasta, kalalokista, uuttukyyhkystä, tervapääskystä, metsä- ja niittykirvisestä, sirittäjästä, pajulinnusta, töyhtötiaisesta, närhestä, harakasta, punavarpusesta ja pajusirkusta.

671:338 Tuusula, Jokela – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. varpushaukasta, kalatiirasta, naurulokista, pulusta, käestä, palokärjestä, pikkutikasta, metsäkirvisestä, rautiaisesta, hernekertusta, lehtokertusta, sirittäjästä, tiltaltista, pajulinnusta, harmaasieposta, keltasirkusta ja pajusirkusta. 

671:339 Tuusula, Kellokoski – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. kuovista, harmaapäätikasta, satakielestä, kivitaskusta, viitakerttusesta, lehto- ja mustapääkertusta, töyhtötiaisesta, pikkulepinkäisestä, tiklistä ja pajusirkusta. 

671:340 Pornainen, Halkia – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. pyystä, teerestä, metsosta, naurulokista, palokärjestä, räystäspääskystä, metsä- ja niittykirvisestä, leppälinnusta, laulurastaasta, hömötiaisesta, närhestä, punatulkusta ja pajusirkusta. 

673:340 Mäntsälä, Sälinkää – ruudulta kaivataan kipeästi pesintään viittaavia havaintoja mm. varpushaukasta, lehtokurpasta, käenpiiasta, harmaapäätikasta, palokärjestä, räystäspääskystä, niittykirvisestä, pensastaskusta, kulorastaasta, kuusi-, hömö- ja töyhtötiaisesta, närhestä, harakasta, viherpeiposta, vihervarpusesta ja punatulkusta. Varpusta ei ole havaittu ruudulla lainkaan.

Yhdistyksemme kaikkien ruutujen tilanteen näkee Lintuatlassivulta https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1092

Lintuatlasruutujen puutelistoja voi tutkia täältä:

https://havistin.biomi.org/atlas/ruutulomake/671:339/vakio

Monilta hyvin tutkituiltakin ruuduilta puuttuu vielä yllättäviä lajeja, esim. Hyvinkään Ridasjärven ruudulta ei ole ilmoitettu lainkaan varpusta ajanjaksolla 2022–2025. Onkohan tämä puute todellinen?

Teksti ja kuva niittykirvisen pesältä: Juha Honkala

Bongaa päivä pihalla ja Tornien taisto

Kevään suurta lintuviikonloppua vietetään 3.-4.5.2025. Tarjolla on kaksi suosittua tapahtumaa: kaikille kiinnostuneille tarkoitettu Bongaa päivä pihalla sekä lintuharrastajien perinteinen Tornien taisto. Voit tietysti osallistua molempiin!

Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Samalla nautitaan lähiluonnosta ja vietetään mukava lintupäivä.

Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka tapahtumalla on säännöt. Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea. Voit valita, osallistutko lauantaina 3.5. vai sunnuntaina 4.5. Havainnointiaikaa on koko valitsemasi vuorokausi klo 0–24, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse käyttää. Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi juuri niin kauan kuin sinulle sopii. Mitä kaikkea mahtaakaan löytyä pihalta tai sen välittömästä läheisyydestä?

Säännöt ja muut materiaalit löytyvät BirdLifen sivuilta.

Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia lauantaina 3.5. klo 5–13. Joukkueiden osallistumismaksuilla kerätään varoja uhanalaisen peltosirkun suojeluun. Apuksen alueella Kaakkolan ja Ridasjärven sekä Tuusulan Huikon torni ovat ilmoittanuneet mukaan.

Myös Tornien taistosta löydät lisätietoa BirdLifen sivuilta.

(Räkättirastas: kuva Suski Kaukinen)

Vielä ehtii kuuntelemaan huuhkajia

Kevät etenee, ja samalla huuhkajien pesinnät. Vielä ehtii kuitenkin kuuntelemaan huuhkajia – lajin huhuilukausi jatkuu keväällä toukokuun alkuun asti. Nyt alkaakin olla viimeinen mahdollisuus tarkistaa 
sellaisia reviirejä, joilla ei ole vielä käyty.

Huomioittehan, että potentiaalisilla reviireillä ei enää tule liikkua kuunteluretkien ulkopuolella. Huuhkaja hylkää herkästi pesänsä pesinnän alkuvaiheissa ja lisäksi joillakin reviireillä emot käyttäytyvät hyvinkin aggressiivisesti. Huuhkajien pesien etsiminen ja niiden pesimistuloksen selvittäminen tulee jättää kokeneiden ja lajin elintavat hyvin tuntevien petolinturengastajien tehtäväksi.

Kannustukseksi kerron vielä esimerkin Etelä-Suomesta: paikan edellinen havainto lajista oli 1980-peräisin oleva rengastustieto, jonka jälkeen lähimailtakaan ei ole tiedossa huuhkajahavaintoja. Mutta niin vain 
paikalta löytyi tänä vuonna huuhkaja, kun sitä erikseen mentiin etsimään.

Huuhkajaterveisin

Aapo Salmela

(Huuhkaja: kuva Juha Honkala)

Apuksen kevättapahtuma pidetään Rantamossa 26.4.2025 klo 10

Tervetuloa mukaan kevättapahtumaan, jossa kävellään Seittelin ja Rantamon altailla ja käydään läpi Apuksen kehityshankkeessa tehdyt viimeisimmät toimenpiteet. Samalla kiikaroidaan paikalla olevat linnut. 

Kokoonnutaan Rantamon muuntajalla klo 10. Jätetään autot viralliselle parkkipaikalle. Huom. parkkipaikka on pieni, joten jos on mahdollista tulkaa kimppakyydeillä tai polkupyörällä. Auton voi jättää myös Seittelin pumppaamon parkkipaikalle, josta kävellä kokoontumispaikalle muuntajalle.

Tervetuloa!

Lisätiedot Aimo Tiilikainen, puhelin 041 314 3720

(Rantasipi: kuva Suski Kaukinen)

Suuri lintuviikonloppu toukokuun alussa

Kevään suurta lintuviikonloppua vietetään kahden tapahtuman merkeissä. Tornien taisto käydään 3.5.2025 ja Bongaa päivä pihalla -tapahtuma kestää viikonlopun 3.-4.5.2025

Tornien taisto 3.5. on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa (klo 5–13). Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi, ja osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun.

Kokoa 3–8 hengen joukkue, valitse havaintopaikaksi jokin liki 600 lintutornista tai muusta tornista, ja ilmoittaudu mukaan.

Ilmoittautuminen on käynnissä tapahtuman alkamiseen asti. Tapahtumaan osallistuu joka kevät yli 300 joukkuetta lintutorneissa ympäri maan. Yleisö on tervetullut torneille tutustumaan lintuihin ja kannustamaan joukkueita. Lue lisää BirdLifen sivuilta.

Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa 3.–4.5. lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Samalla nautitaan lähiluonnosta ja vietetään mukava lintupäivä.

Leppoisa lintupäivä on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille. Voit valita, osallistutko lauantaina vai sunnuntaina.

Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi niin kauan kuin sinulle sopii päivän aikana. Alue on 100 m säde kodin tai mökin ovelta. Samalla voi täyttää vaikka pihalintubingoa! Lisätietoja BirdLifen sivuilta.

(Fasaani: kuva Suski Kaukinen)

Kutsu Apuksen kevätkokoukseen

Tervetuloa Apuksen kevätkokoukseen Järvenpää-talolle keskiviikkona 9.4.2025 kello 18!

Käsittelemme sääntömääräiset kevätkokousasiat, mm. toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja toiminnantarkastajien lausunnon, jonka jälkeen päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.

Vuoden 2024 toimintakertomuksen löydät täältä. Tuloslaskelma ja tase löytyvät tästä linkistä. Linkit dokumentteihin ovat myös Tapahtumat-sivulla (Kuluvan vuoden tapahtumat ja retket).

Kevätkokouksen virallisen osuuden jälkeen Satu Orajärven ”Varangin niemimaa luontoharrastan silmin” -valokuvaesitys.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

(Lunnit: kuva Aidan Semmens)

Lintuilta keskiviikkona 19.3.2025

Apuksen jäsenille suunnattu lintuilta järjestetään Teamsilla keskiviikkona 19.3.2025 kello 18 – 19.15.

BirdLifen atlaskoordinaattorit Heidi ja Aapo kertovat missä mennään ja Mikko kertoo mihin kannattaa mennä. Viimeinen atlaskausi käynnistyy ja nyt etsitään enää hajalajeja! Apus alueen lähellä on kuitenkin ruutuja, joissa apuvoimat ovat tarpeen! Lisäksi keskustellaan ajankohtaisista haviksista ja Tiiran käytöstä.

Kevät repeää keskiviikkona, mutta tulkaa myös juttelemaan!

Kokouslinkki

(Pyrstötiainen: kuva Suski Kaukinen)