Tuusulanjärven yölaulajaretki 8.-9.2024

Viime yönä retkeiltiin Tuusulanjärven yölaulajaretki, polkupyörillä. Mukaan lähti 4 innokasta retkeilijää.

Lähtö Kaakkolan lintutornin P-paikalta klo 23.00, lämpötila +12 ja tuuli 2…3m/s SW..SSW.

Ajelimme hissukseen ja havaitsimme matkalla 3 sarvipöllöpoikuetta, asio-pöllölajin, 3 pensassirkkalintua, rastaskerttusen, viita- ja luhtakerttusen. Satakieliä 13 ja ruokokerttusia 17.

Retkeläiset lopetti Tuuskodon rantaan, josta jatkoin itsekseni Järvenpäähän, havaiten vielä 2 pensastaskua, ruisrääkän, viitasirkkalinnun, kaulushaikaran, 2 viitakerttusta, luhtakanan ja leppälinnun.

Kotona 02.35, lt +8 ja melko tyyntä. Matkaa mulle kertyi 32km.

Kiitos kaikille retkeilijöille!

Teksti ja kuvat: Mika Ylinen

Viikonloppuna tarkkaillaan linnunpönttöjä

Onko sinulla linnunpönttöjä? Mitä lintuja niissä asuu? Osallistu Pönttöbongaukseen viikonloppna 8.-9.6.2024

Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle. Tapahtumalla kerätään arvokasta tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä. Tarkoituksena on myös lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Pönttöbongaus järjestetään vuosittain kesäkuun alussa.

Pönttöbongaus on tapahtuma kaikille linnuista kiinnostuneille. Pönttöbongaus ei ole kilpailu, vaan kaikki havainnot ovat ilmoittamisen arvoisia. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja.

Materiaalia ja lisätietoja löydät BirdLifen sivuilta

Kaksi opastettua yölaulajaretkeä tarjolla 8.6.2024

Lauantaina 8.6. järjestetään opastettu yölaulajaretki kahdella paikkakunnalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Huom! Hyvinkään retki on täynnä.

  1. Yölaulajaretki Tuusulanjärven ympäri. Polkupyöräretki (n. 25km), retkelle otetaan max. 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Säävaraus. Aloituspaikka: Järvenpää, Kaakkolan lintutornin P-alue, klo 23.00. Eväitä ja vesipullo mukaan ja lämmintä vaatetta reppuun. Pyöräillään hissukseen ja pysähdellään kuuntelemaan sopiviin paikkoihin. Retken vetää Mika Ylinen, ilmoittautumiset WhatsApp tai tekstiviestillä 045-3313420.
  2. Yölaulajakävely / kuuntelu Hyvinkään Ridasjärvellä. Kävellään ja kuunnellaan yön lintuja runsaan parin tunnin ajan. Kävelymatka noin 3 km.  Reitin varrella on kuultu yleensä varsinaisista yölaulajista mm. kaulushaikara, luhtakana, kehrääjä, luhta- ja viitakerttunen, pensassirkkalintu ja satakieli. Kokoontuminen Ridasjärven lintutornilla klo 21.30 Oppaana Kari Degerstedt. Mukaan mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset sähköpostilla: kari.degerstedt@gmail.com. Säävaraus: Sateella tai kovalla tuulella retki perutaan. Ilmoittautuneita on jo 16, eli Ridasjärven retki on täynnä.

Apuksen kevätkeräys onnistui loistavasti!

Apuksen kevätkeräys onnistui loistavasti!

Kiitos apuslaiset! Kevätkeräyksen tuotto oli 4 365 € ja se riittää mainiosti ensi talven vuokrapeltokuluihin. Saamme vuokrattua viljelijältä tavoittelemamme kolmen hehtaarin peltoalan Tuusulan Rantamossa. Peltoon kylvetään kauraa, hamppua, rypsiä ja hunajakukkaa. Syksyn tultua siemenkasvit jätetään lintujen ruoka-aitaksi.  Vuokrattava peltoala on sama kuin talvella 2022-2023, eli Rantamon muuntajan ja altaan välissä, lähinnä rantaa sijaitseva ala.                                                                    

Keräykseen osallistui 163 henkilöä, tämä on 35 % jäsenistöstämme. Apus kiittää BirdLife Suomea keräyksen teknisestä toteutuksesta.

Apuksen kesäekokisa 1.6.-31.7.2024

Kisassa on tarkoitus havaita Apuksen  toimialueella mahdollisimman monta lintulajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.6.–31.7. välisenä aikana. Tavoitteena on kannustaa jäseniä ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä oman terveyden ja ilmaston hyväksi. Sekä tehostaa Atlas-retkeilyä eli kirjaa ylös myös kaikki pesintään viittaavat havainnot pesimävarmuusindekseineen joko Tiira-lintuhavaintotietokantaan tai Luomuksen Laji.fi -tietokantaan.

Kisaan osallistuvat harrastajat kilpailevat perinteisin ekopinnasäännöin. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin innostuisi osallistumaan kisaan, säännöissä hyväksytään myös  sähköavusteisen polkupyörän käyttö, koska silläkin joutuu polkemaan ja kunto kohenee.

Kilpailualue on Apuksen toimialue

Kilpailualue on Apuksen toimialueen  kuusi kuntaa; Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi  ja Tuusula. Kisa-aika on 1.6.2024 – 31.7.2024 ja kisassa liikutaan vain ihmisvoimin  omasta kodista eli kotipesästä käsin. 

Yöpyminen retken välissä on luvallista. Voit siis kävellä teltan kanssa metsässä koko viikon, kunhan kaikki taipaleet tehdään ekokyydillä.

Kotipesä

Kotipesänä voi olla vakituinen asunto tai esim. kesämökki, jossa osallistuja asuu osan vuotta. Matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tulee olla tehty ilman moottoriajoneuvoa, esim. kävellen, polkupyörällä, sähköavusteisella polkupyörällä,  soutaen tai meloen. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta tehdyt havainnot hyväksytään.

Havaintojen kirjaaminen ja Pinnakisapalvelun käyttö

Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalveluun osoitteessa https://kisa.tringa.fi/

Kirjaudu ensin pinnakisapalveluun. Kirjautuminen tapahtuu Laji.fi -palvelun kirjautumisjärjestelmän kautta. Pinnakisapalveluun kirjaudutaan jotakin olemassa olevaa verkkopalvelutunnusta käyttäen – esimerkiksi omilla Google- tai Facebook-tunnuksilla, joten erillistä rekisteröintiä ei tarvita. Tunnuksia käytetään vain kirjautumiseen, eikä pinnakisapalvelu ole muuten yhteydessä kolmansien osapuolien verkkopalveluihin. Kirjaudu jatkossa pinnakisapalveluun samaa tunnusta käyttäen. 

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi ja kotipesän kunta. Alueeksi / kaupunginosaksi kirjaa kotipesän tarkempi sijainti, esimerkiksi Hyvinkää, Mustamännistö. Kuljetut kilometrit ja muut tiedot voit täyttää niin halutessasi.

Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Tulokset -osiosta löydät kisan sen hetkisen tilanteen.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla.

Paras palkitaan

Mittaamattoman maineen ja kunnian lisäksi eniten lajeja löytänyt palkitaan. Lisäksi arvotaan osallistujien kesken kirjapalkinto. Tärkeintä ei ole tässä leikkimielisessä kisassa voitto, vaan runsas osanotto ja innokas kesäretkeily sekä kunnon kohotus! Lisätietoja: kari.degerstedt@gmail.com.

Apus ry: strategia 2024-2027

Strategia on eräänlainen yhdistyksen pitkän aikavälin suunnitelma. Strategiaan tiivistyy yhdistyksemme tarkoitus ja suunta, jonne olemme menossa. Apuksen tavoitteet ovat luontevasti samalla linjalla BirdLife Internationalin strategian kanssa. Hallitus on valmistellut yhdistyksen strategian vuosille 2024-2027. Olemme linnuista kiinnostuneiden yhdistys ja pyrimme omalta osaltamme edistämään luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Tutustu yhdistykseen strategiaan.

Kevättapahtuman kuvaesitys

Apuksen kevättapahtuma järjestettiin Vanhankylänniemen kartanolla 14.5.2024. Saimme nauttia esityksestä, jonka Aimo Tiilikainen oli koonnut Jyrki Laaksosen kuvista ja lisännyt mukaan tietoa alueen lintupaikoista. Paikalla olleet halusivat vielä palata esitykseen jälkeen päin, ja materiaalia on toivottu jakoon. Jyrkin kuvia todellakin kelpaa katsella! Esitys löytyy PDF-muotoisena alla olevasta linkistä. Kiitos Aimolle ja Jyrkille!

Kuvia Apuksen lintupaikoilta

Apuksen kevättapahtuma tiistaina 14.5.2024

Tulethan taas Vanhankylänniemen kartanolle kevättapahtumaan tiistaina kello 16-19! Sadalle ensimmäiselle tarjotaan pullakahvit, tule siis ajoissa. Kaverin saa ottaa mukaan! Tilaisuus on tarkoitettu sekä nykyisille jäsenille että Apuksen jäsenyydestä kiinnostuneille.

Jos olet kiinnostunut kiikarin tai kaukoputken hankinnasta, pääset tutustumaan Foto Fennican valikoimaan. Mynnissä on myös lintukirjoja ja linnunpöttöjä.

Puheenjohtaja kertoo Apuksen toiminnasta niin tuleville, tuoreille kuin vanhoillekin jäsenille. Kuulemme myös Lintuatlaksesta ja teemme pienen retkenkin. Luvassa on myös kuvaesitys Apuksen alueen linnuista.

Odotitko jo Vappukisan tuloksia? Malta vielä pari päivää, sillä kevättapahtumassa julkaistaan tulokset ja palkitaan voittaja.

Toivotamme tervetulleeksi sekä nykyiset että tulevat jäsenet!

Kevään suuri lintuviikonloppu 4.-5.5.2024

Kolme lintutapahtumaa yhtenä viikonloppuna! Löydät varmaankin näistä jonkin sopivan:

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.

Viikonloppuna saa olla ihan pihalla! Tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lintulajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka tapahtumalla on säännöt. Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea.

Osallistu joko lauantaina 4.5. tai sunnuntaina 5.5., yksin tai porukassa. Havainnointiaikaa on koko valitsemasi vuorokausi klo 0–24, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse käyttää.

Lisätietoja ja säännöt: www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla

Tornien taisto 4.5.2024

Kokoa 3–8 hengen joukkue, valitse havaintopaikaksi jokin liki 600 lintutornista tai muusta tornista, ja ilmoittaudu mukaan. Kuinka monta lintulajia havaitsette tornistanne kahdeksan tunnin aikana?

Yleisö on tervetullut torneille tutustumaan lintuihin ja kannustamaan joukkueita. Apuksen alueella kisaillaan ainakin Kaakkolan tornilla Järvenpäässä sekä Ridasjärven tornilla Hyvinkäällä.

www.birdlife.fi/tornientaisto

Nuorten Big Sit -haaste 4.-5.5.

Suomen nuoret lintuharrastajat on tänäkin vuonna haastettu ruotsalaisten nuorten kanssa Big Sit -kisaan!

Big Sit on kilpailu, jossa yritetään havaita mahdollisimman monta lintulajia yhdessä paikassa pysytellen. Kilpailualue on 10 x 10 metriä.

Nuorten haasteeseen voivat osallistua alle 29-vuotiaat viikonlopun kahden muun tapahtuman yhteydessä tai muuten vain. Voittaako Suomi vai Ruotsi?

www.birdlife.fi/nuorten-big-sit

Apuksen Vappukisa 30.4. – 1.5.2024

Apuksen Vappukisassa havainnoidaan lintuja tiistaina 30.4. ja keskiviikkona 1.5. Paras havainto
voittaa ja palkitaan! Vappukisan säännöt: 

  1. Tee havainto joko harvinaisesta linnusta, poikkeuksellisesta linnusta tai lintuparvesta, aikaisesta muuttajasta, erikoisesta lintutapahtumasta
    tai pesälöydöstä. 
  2. Ilmoita havainto Tiiraan. Tarpeen vaatiessa salaa havainto.
  3. Havainto on tehtävä Apuksen toimialueella.
  4. Kisan raati (Seppo Niiranen, Mikko Savelainen ja Juha Honkala) valitsee voittajan.

Kisan taka-ajatuksena on kannustaa meitä kaikkia retkeilemään ja ilmoittamaan havaintomme
Tiiraan. Vapun aika on erittäin mielenkiintoista lintuaikaa, sillä takatalven jälkeen kevätmuuton pitäisi olla parhaimmillaan ja sääennusteiden mukaan luvassa saattaa olla ennen näkemätöntä lintujen muuttoa. Saapuviksi odotetaan niin hyönteissyöjiä, kahlaajia, vesilintuja kuin harvinaisuuksiakin.