Apuksen kesäekokisa 1.6.-31.7.2024

Kisassa on tarkoitus havaita Apuksen  toimialueella mahdollisimman monta lintulajia ilman moottoriajoneuvojen käyttöä 1.6.–31.7. välisenä aikana. Tavoitteena on kannustaa jäseniä ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä oman terveyden ja ilmaston hyväksi. Sekä tehostaa Atlas-retkeilyä eli kirjaa ylös myös kaikki pesintään viittaavat havainnot pesimävarmuusindekseineen joko Tiira-lintuhavaintotietokantaan tai Luomuksen Laji.fi -tietokantaan.

Kisaan osallistuvat harrastajat kilpailevat perinteisin ekopinnasäännöin. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin innostuisi osallistumaan kisaan, säännöissä hyväksytään myös  sähköavusteisen polkupyörän käyttö, koska silläkin joutuu polkemaan ja kunto kohenee.

Kilpailualue on Apuksen toimialue

Kilpailualue on Apuksen toimialueen  kuusi kuntaa; Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi  ja Tuusula. Kisa-aika on 1.6.2024 – 31.7.2024 ja kisassa liikutaan vain ihmisvoimin  omasta kodista eli kotipesästä käsin. 

Yöpyminen retken välissä on luvallista. Voit siis kävellä teltan kanssa metsässä koko viikon, kunhan kaikki taipaleet tehdään ekokyydillä.

Kotipesä

Kotipesänä voi olla vakituinen asunto tai esim. kesämökki, jossa osallistuja asuu osan vuotta. Matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin tulee olla tehty ilman moottoriajoneuvoa, esim. kävellen, polkupyörällä, sähköavusteisella polkupyörällä,  soutaen tai meloen. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta tehdyt havainnot hyväksytään.

Havaintojen kirjaaminen ja Pinnakisapalvelun käyttö

Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalveluun osoitteessa https://kisa.tringa.fi/

Kirjaudu ensin pinnakisapalveluun. Kirjautuminen tapahtuu Laji.fi -palvelun kirjautumisjärjestelmän kautta. Pinnakisapalveluun kirjaudutaan jotakin olemassa olevaa verkkopalvelutunnusta käyttäen – esimerkiksi omilla Google- tai Facebook-tunnuksilla, joten erillistä rekisteröintiä ei tarvita. Tunnuksia käytetään vain kirjautumiseen, eikä pinnakisapalvelu ole muuten yhteydessä kolmansien osapuolien verkkopalveluihin. Kirjaudu jatkossa pinnakisapalveluun samaa tunnusta käyttäen. 

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi ja kotipesän kunta. Alueeksi / kaupunginosaksi kirjaa kotipesän tarkempi sijainti, esimerkiksi Hyvinkää, Mustamännistö. Kuljetut kilometrit ja muut tiedot voit täyttää niin halutessasi.

Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Tulokset -osiosta löydät kisan sen hetkisen tilanteen.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla.

Paras palkitaan

Mittaamattoman maineen ja kunnian lisäksi eniten lajeja löytänyt palkitaan. Lisäksi arvotaan osallistujien kesken kirjapalkinto. Tärkeintä ei ole tässä leikkimielisessä kisassa voitto, vaan runsas osanotto ja innokas kesäretkeily sekä kunnon kohotus! Lisätietoja: kari.degerstedt@gmail.com.